fredag 16 oktober 2015

svampar

minns du


1.svampar är viktig för många små djur. Sniglar,skogsmöss och ekorrar äter svamp.På hösten lever även rådjur till stor del av svamp.man kan använda dem för jäst.

2.Mögelsvamp på bröd kan tillverka mycket giftiga ämnen, fotsvamp är svamp som växer in i huden på foten undersida.

3.a. vi plockar svampens fruktkropp.
   b. fruktkroppens uppgift är att bilda små sporer som svampen förökar sig och sprider sig med.

4.när de faller till marken växer det ut svamptrådar som bildar mycel.från mycelet växer det sedan ut nya fruktkroppar när det är lagom varmt och fuktigt.

5.jäst användas tillverka öl,vin och sprit.när jästcellerna använder socker för att få energi så bildas det koldioxid och alkohol.svampar som finns i jäst använder vi när vi bakar.

6.mögelsvamp på brödet och husväggen. Mögel påbjöd kan tillverka mycket giftiga ämnen. Mögel kan växa inne i väggar och golv och bild mycket sporer som kan ge allergi och luftrörsbesvär.

7.kantarell och trattkantareller.

8.flugsvampar och spindelskivlingar.

9.finns det några djur som kan äta giftiga svampar, men det betyder inte att vi kan äta det.

10.det kan vara Mykorrhiza.

11.bryta ner dött material,samarbeta med växter eller leva på andra.

12.Man brukar delar in dem i skorplavar, bladlavar och busklavar.


förstår du?

1.eftersom svampar saknar klorofyll.

2.svampar leva på andra växter.

3.den första typen kan påverka magsäckens och tarmarnas slemhinnor så att man blir illamående och kräks, den andra typen av svampgift tas upp i blodet och påverkar hjärnan och nervsystemet, man blir får huvudvärk och se och hör annorlunda och den tredje typ förstör långsamt lever och njurar, som är kroppens reningsverk då kommer skadan först efter några dagar.

4.Svamptrådar lever i och utanpå växternas minsta rötter,efter lövfallet på hösten är skogen som en jättekompost, tillsammans med bakterier sätter de in första stöten i arbetet med att bryta ner all döda löv.många svampparter har speciella krav på sin miljö och störs därför lätt av förändringar.



5.den växt som ingår i mykorrhizan får en del vatten och närsalter som svamptrådarna suger till sig ur marken. i stället får svampen socker som växten bildar i sina gröna delar.

6.från en jästcell växer det ut en liten knopp som blir större och större och till slut faller av.


7. Kantarellstället kan försvinna när markerna förändras av skogsbruk och om ängsmarken planteras med gran försvinner vaxskrivlingarna och efter 20 år kan man i stället hitta blodriskor.

8.därför lavar trivs de inte i stor städer och fabriksområden.

måndag 12 oktober 2015

Enskilt arbete NO

Blåbär 

Blåbär är ett ris som växer i Europa och delar av Asien. Frukterna är ofta blå eller mörk svarta. Växten är cirka 30 cm högt. Du kan göra sylt och blåbär soppa med de du plocka Blåbärets stam är kantig och grön. Blåbärens blad fälls ihop under vintern.Blåbär blomning under  senvåren med hängande , blekt röda eller grönaktiga blommor. På hösten skiftar bladen i rött Blåbär kan förökas med vedartade eller örtartade sticklingar, det beror på den typ. Man kan använda blåbär för medicinsk och teknisk användning.


källor:flora, internet

vit renlav

vit renlavar är mellan 5 och 10 cm hög. vit renlav kallas också fönsterlav. Laven har även en stam eller blad.vit renlav kan växa i värmt och kallt klimat. Lavar suger upp vatten och fukt från luften. vit renlav finns på berghällar i norra Sverige. Man använder vit renlav till att ha decking i adventsljusstaken.Vit renlav växer i torra, öppna moskogar. Renlavarna är renarnas föda under vintern. Om du tittar närmare på den vit renlav ser man att de tunna ”stammarna” är tätt förgrenade. 


källor:internet



Björnmossa

Björnmossa är en mörkgrön storvuxen mossa, de kan bli upp till 40 centimeter långa och med blad på 5-10 millimeter. Sveriges största mössa är björnmossa. Björnmossa är vanlig i hela Sverige och finns på hela norra jordklotet. Björnmossa växer fort och trivs med markförsurningen. På hösten plockar man den finaste mossor. De användes ofta för tillverkning av kvastar och borstar. Arten föredrar  näringsfattig sumpskog.

källor:internet