fredag 30 september 2016

förbränning av magnesium

Förbränning av magnesium


Hur ser Mg ut?
Magnesium är blank och silver färgad. 

·      Tänd brännaren. Vicka den lite. Upphetta Mg i lågan. Håll över degeln.

Skriv ner vad som händer
 När vi satt magnesium på brännare. Då började det brinna. Flamman var jätte stark och ljus och man får inte titta på den direkt.

Vad har slutresultatet för egenskaper
När magnesium brinna, då färgen på magnesium ändrades från silver till vit.

Jämföra. Förklara vad som har hänt
2 Mg+ O2 à 2 MgO

två magnesium plus syret blev så att det bildades ett nytt ämnen som heter magnesium oxide.


fredag 23 september 2016

labbraport

Labbrapport

Syfte:
Undersöka hur friktion ändras när du drar ett föremål på olika underlag”

Hypotes:
Min hypotes är att på olika underlag kommer friktion att vara liten eller stor

Material:
·      dator väskan
·      dynamometer
·      Träbord
·      Trästol
·      Plastgolv
·      biljardbordstyg

Metod:
·      först hitta man ett dynameter och en dator väskan
·      sätta ihop dynameter fast på datorväskan
·      drar dynameter som är ihop med dator väskan på olika underlag
·      jag drog dynamometern längst med underlaget
·      Jag läste av dynamometern när hastigheten var jämn.
·      skriv ner resultat

Resultat:        

Jag fick olika resultat. Jag fick mest friktion när jag drog dynamometern över biljardsbordtyget och jag fick minst friktion när jag drog dynamometern över stolen, den var gjorts av trä. Och på träbordet och plastgolvet fick jag resultatet som var mittemellan.

Biljardsbordtyg
Trästolen
Träbord
plastgolv
2,5n
1n
2n
1,5n












Slutsats:
 Jag tror jag fick minst friktion på trästolen eftersom det inte fanns mycket plats på stolen så det fanns friktion bara på en sida av dator väskan.
När jag drog min dator väskan över på golvet resultatet blev 1,5n, det fanns jätte mycket sand över på golvet och jag tror sanden gjorde att friktionen minskade.
Jag fick 2,5 n när jag drog min dator väskan över biljardbordtyget och jag tror det som gjorde att friktionen ökade var den tyget som var på biljards bord var jätte jämn och det fanns mycket plats överallt.

Min hypotes stämde inte eftersom friktionen beror inte bara på storleken på ett föremål, det beror på också vilket material underlaget har.

Kan användas i vardagen: när vi ska dra någonting som är tung. I bilen när vi vill bromsar då minskar vi friktionen. Under vintern man sätter ett vinter skydd och dubbar på bilen så det inte halkar på isen.

Förbättras: 
 Jag kanske skulle ha tagit en breddare stolen eftersom på den stolen jag hade tagit var liten och hälften av min dator väskan var utanför den stolen.


onsdag 14 september 2016

krafter

1  Du ska kunna visa hur man ritar krafter. Rita bilder och förklara.

2  Varje kraft som påverkar ett föremål har alltid en motkraft. Förklara och ge exempel.

Jordens dragningskraft på månen (som håller kvar den i banan) och månens dragningskraft på jorden.
Årans kraft bakåt i vattnet (som gör virvlar) och vattnets kraft framåt på åran, kraften gör att roddbåten att börja röra sig.

3  Förklara skillnaden mellan begreppen massa och tyngd. Ge några exempel på hur man kan mäta dessa.

Med hjälp av massa kan vi veta mängden av materia som finns i ett föremål. Tyngd är jordens dragningskraft på ett föremål, det påverkar varje del av ett föremål. Vi kan mäta massa med kg och tyngdkraften mäts vi med newton.

4  Orsaker till att man vill öka eller minska friktion. Ge exempel och förklara. 

Om man vill stanna eller bromsa en bil då måste man minska friktionen, både på bilens hjul och golvets ytor är ojämna och skrovliga. När vi vill att bilen ska stanna, då griper dessa ojämnheter in i varandra så att vi får en bromsande kraft.

Att släpa en tung låda måste man öka friktionen. Vi måste använda en stor kraft för att få släppa en tung låda eftersom när ett föremål är tyngre då är de hårdare att gripa ojämnheterna i varandra.

5  Förklara begreppet hävarm. Hur kan vi använda hävarmar i vardagliga situationer för att underlätta för oss? Ge exempel.

Det avståndet mellan vridning punkten och stället där en kraft träffar hävstången kallas hävarm. Till exempel: när vi ska äta nötter, de är hårda så vi måste använda ett nötknäppare så vi kan spricka den.

6  Förklara begreppet tyngdpunkt.

Tyngdpunkt är där ett föremålets massa är samlad. Stabilitet beror på stödyta och tyngdpunkt.  Till exempel: om man håller en penna på fingret, pennans tyngdpunkt är ovanför fingret men om tyngdpunkten hamnar utanför fingret då faller pennan


7  Hur ska man tillverka föremål för att de ska stå stadigt? Ge exempel och förklara.

Den större stödytan är det blir mindre risken att tyngdpunkten hamnar utanför. Därför att ett föremål kan faller över eller välta om tyngdpunkten hamnar utanför stödytan. Till exempel: en brottare som inte vill bli vända på ser till att spreta ordentligt med armar och ben.
Låg tyngdpunkt gör också att saker ska står stadigt. Till exempel: golvlampor har oftast tunga fötter eftersom det gör att tyngdpunkten hamnar låg.t