fredag 10 februari 2017

labraporten sjöar

Syfte: ta reda på vilket sjö som är surast och vilket sjö är minst sur

Hypotes: den som jag sätter in mest NaOH kommer bli mest sura och den sjö som kommer bli minst sura är den som jag sätter in minst NaOH.

material:
·      Förkläde
·      Glasögon
·      Sjövatten, 20 ml
·      Bägare, 100ml (1st)
·      Pipett
·      Mätglas, 25 ml
·      BTB
·      Glasstav
·      NaOH (basisk)

Metod:
·      Se till att du har på dig skyddsglasögon och förkläde.
·      Hämta en 100 ml bägare och ett 25 ml mätglas
·      Häll över 20 ml sjö vatten i 25 ml mätglaset och använd gärna en pipett
·      Häll över sjövatten i 100 ml bägaren
·      Häll i några droppar av BTB i bägaren och rör om med en glasstav
·      Efter det droppa en droppar i taget av NaOH och rör om med en glasstav. Ha koll på hur mycket NaOH du behöver i varje sjön.
·      Blandningen kommer byta färg och visar hur surt den är
·      Om den är gul eller orange då är det surt och om den är grön då är den neutral och om den är blå då är den basiskt
·      Försätt med den här tills blandningen blir basiskt
·      Gör samma sak med andra sjöarna.


Säkerhet: om du har långt hår då sätter man upp håret. Se till att du har skydds glasögon på. Om du har linser se till att du har glasögon istället.

Felkällor:
Se till att man tvätta bort varje bägaren efter man är klar så det finns inga smutts eller någonting. Läs in metoden försiktigt så man har rätt mängd.


Resultat:
Jag satt 4 droppar av BTB och tre droppar av NaOH i träsket. Jag hällde 5 droppar av BTB och 10 droppar av NaOH i Aldersjön och till sist satte jag 7 droppar av BTB och 2 droppar av NaOH.

Träsket
Aldersjön
holsvattnet
4 droppar (BTB)
5 droppar (BTB)
7 droppar (BTB)
3 droppar (NaOH)
10 droppar(NaOH)
2 droppar(NaOH)



Slutsats:
Svara på syftet. Förklara teorin bakom vad som händer i bägarna.
Aldersjön var den mest sura sjön och holsvattnet var den minst sura sjön. För att se hur sur eller basisk lösning är använder man pH-värde. Om den är pH 7 då är lösningen neutral, om den är mindre än 7 då är lösningen sur och om den är mer än pH 7 då är lösningen basiskt.

Hur sur en lösning är beror på mängden av vätejoner. Saltsyra reagerar med vatten och bildas många vätejoner på lösningen. I bägaren med sjövatten det finns massor av små vätejoner och när man häller in hydroxiden i bägaren då sitter ihop hydroxiden tillsammans med vätejoner och när hydroxid och vätejoner reagerar det bildas vatten.
H+ + OH- -->  H2O

Stämde hypotesen?
Ja min hypotes stämde. Den som jag satt mest NaOH var mest sura och på den sjön jag hällde minst NaOH var minst sura.

Kopplingar till samhället/vardagen:
När man äter någonting sur som till exempel syrliga karameller eller citron och motsatsen till sura lösningar är basiska lösningar. Så det är viktigt att man borstar tänder efter man har ätit någonting sur eftersom tandkräm är ett basiskt ämne.
När man inte äter någonting då får man ont i magen och det beror på att det finns någonting som heter magsyra och det gör att det bryter ner den maten du äter och när man inte äter då har den ingenting att bryta ner så det börjar bryter ner runt magen. Det är därför vi får sår i magen.

Förbättring:
Jag kunde ha gjort experimentet på varje några gånger till så jag är ännu mer säkert med resultatet. Jag kunde har hällde lite mer BTB på varje sjön.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar